Klachtenbeleid

Onze Klachtendienst: Samen Zoeken naar een Oplossing

We hopen natuurlijk steeds dat al onze klanten 100% tevreden zijn. Als je toch klachten zou hebben over onze producten, kan je ons contacteren via email info@siennagoodies.com. We doen er alles aan om je klacht binnen de 7 dagen te behandelen en naar tevredenheid op te lossen. Bij Sienna is klanttevredenheid geen toeval! We always go the extra mile!


Becom Bemiddelt: Onafhankelijke Hulp bij Klachten

Mochten we er samen toch niet uitkomen via onze persoonlijke klachtendienst, dan kan je terecht bij Becom, het e-Commerce keurmerk waarbij wij zijn aangesloten. Becom zal bemiddelen tussen jou, de consument, en ons, de verkoper, indien de klacht op het eerste zicht gegrond is. Je kan hen bereiken via het klachtenformulier op https://becom.digital/nl/consumers-complaints/ of schriftelijk: Markiesstraat 1, 1000 Brussel, info@becom.digital.

Alternatieve Geschillenregeling: Consumentenombudsdienst tot je Dienst

Als consument heb je ook de mogelijkheid om het geschil buiten de rechtbank op te lossen. Je kan hiervoor terecht bij de Consumentenombudsdienst van de Federale Overheid. Zij is bevoegd om elke aanvraag tot buitengerechtelijke regeling van consumentengeschillen te ontvangen. Ze zal op haar beurt de aanvraag zelf behandelen ofwel doorsturen naar een gekwalificeerde entiteit. Je kan de Consumentenombudsdienst bereiken via deze link: http://www.consumentenombudsdienst.be/nl

Grensoverschrijdende Geschillen? Gebruik het EU Online Dispute Resolution Platform

Bij geschillen met een grensoverschrijdend karakter kan je bovendien beroep doen op het Online Dispute Resolution platform van de Europese Unie via deze link: http://ec.europa.eu/odr




Op alle overeenkomsten die we afsluiten met onze klanten, ongeacht hun woonplaats, is uitsluitend het Belgische recht van toepassing. Als om redenen van internationaal recht toch een ander recht van toepassing is, zal bij de interpretatie van deze algemene voorwaarden in de eerste plaats worden teruggegrepen naar de Belgische Wet Marktpraktijken en Consumentenbescherming zoals opgenomen in het Wetboek van Economisch Recht. Bij geschillen zijn enkel de bevoegde Belgische rechtbanken bevoegd.